Fan van FC Utrecht
Nieuws

Over Fan van FC Utrecht

FC Utrecht is – naast ‘de traditionele top-3’ – de vierde Eredivisiedeelnemer die altijd aanwezig was op het hoogste niveau. De club uit de Domstad werd in 1970 opgericht en stond een paar keer op het randje, maar bleef altijd behouden voor de Eredivisie. Na Ajax, Feyenoord en PSV was FC Utrecht – in 2004 – ook de eerste club buiten de top-3 die de Johan Cruijff Schaal in de wacht sleepte. De laatste jaren nestelt Utrecht zich nadrukkelijk in de subtop. Is het tijd om te gaan spreken van een top-4?

De club werd opgericht in 1970 en ontstond uit een fusie tussen de drie betaaldvoetbalclubs uit de gemeente Utrecht. DOS (anno 1901) was van oudsher al de grootste van die drie clubs en vocht aan het einde van de jaren ’60 nadrukkelijk tegen degradatie en tevens een dreigend bankroet. Velox (anno 1902) was minder positief over een fusie, maar degradeerde in 1968 naar de Tweede Divisie, die uiteindelijk in 1971 volledig gesaneerd zou worden. Elinkwijk (anno 1919) ging uiteindelijk ook mee in de fusie, maar dwong tevens een plek af in de top van het amateurvoetbal.

Het stadion van DOS, Galgenwaard, bleef de thuishaven van het nieuwe FC Utrecht dat in het eerste seizoen oud-Velox-trainer Bert Jacobs als hoofdtrainer kreeg en de van USV Elinkwijk afkomstige Fritz Korbach als assistent. Opdracht was om van de drie bloedgroepen één gezamenlijke club te smeden. Er werd dan ook maar één speler van buitenaf gehaald: Co Adriaanse van het Amsterdamse De Volewijckers. De missie slaagde.

In de jaren ’70 groeide FC Utrecht en kwamen spelers als Hans van Breukelen, Leo van Veen en Willem van Hanegem in actie voor de club, die in de jaren ’80 koos voor nieuwbouw van de thuishaven en voortaan in Nieuw Galgenwaard zou gaan spelen. In 1981 deed de FIOD onderzoek naar de boekhouding van de club en bleek er sprake te zijn van zwarte uitbetalingen en achterstallige bedragen aan sociale premiers. Ook kwam er fraude met recettes aan het licht.

Na het ophalen van 66.000 handtekeningen en een reddingsactie samen met de spelers en een single ‘We geven het niet op’ besloot de gemeente Utrecht de helpende hand te bieden en het verschuldigde bedrag voor te schieten. Zo bleef de club bestaan na een aantal jaren van sportief groot succes met onder meer een derde plek in 1981 en de verloren bekerfinale van 1982 en de bekerwinst in 1985. Met een flinke kern van eigen jeugdspelers werd – inmiddels 14 keer – Europees voetbal gespeeld, maar elk jaar moesten topspelers worden verkocht om financieel het hoofd boven water te houden.

Ook in de jaren ’90 bleef Utrecht ambitieus, maar bleven financiële perikelen een hoofdrol spelen. De kosten van de nieuwbouw van het stadion leidden tot veel bestuurlijke onrust, die tot een voorlopig einde kwam toen Frans van Seumeren in 2008 zijn opwachting maakte als eigenaar van 63% van de aandelen van FC Utrecht BV. In 2003 en 2004 had FC Utrecht al twee KNVB-bekers aan de prijzenkast toegevoegd en in 2004 ook een Johan Cruijff Schaal. Het enige dat er nog ontbreekt is een landstitel, hoewel je die van DOS uit 1958 ook prima mee mag tellen.